Parcul Natural Lunca Mureșului

Cărări deschise către natură

Astăzi vrem să împărtășim cu voi câteva secvențe cu o familie de bursuci, surprinsă de o cameră de monitorizare instalată de colegul nostru, Irinel Oberșan, în Parcul Natural Lunca Mureșului. Ne-a impresionat tandrețea de care dau dovadă partenerii și grija pentru propria vizuină.

 

Pt videoclip click aici

 

La o poveste cu lăcarul mare (Acrocephalus arunctinaceus)
Nu, nu este un orăcăit de broaște, este o ”conversație” dintre lăcarii mari (Acrocephalus arunctinaceus) surprinsă pe un lac din Parcul Natural Lunca Mureșului.
Lăcarul mare, oaspete de vară în România, se pregătește zilele acestea de migrația spre Africa și se va reîntoarce anul viitor, prin martie/aprilie când are loc împerecherea. Puii (între 3-6) sunt hrăniți de ambii părinți, iar după aproximativ 2 săptămâni de la eclozare, aceștia părăsesc cuibul.
Lăcarul mare frecventează zonele mlăștinoase, cu lacuri și bălți, unde predomină stuful și ierburile înalte – absolut necesare pentru construirea cuibului și pentru adăpost. Consumă cu precădere nevertebrate (insecte, păianjeni), uneori diverse semințe.

Distrugerea habitatelor și poluarea apelor se numără printre principalele amenințări la adresa populației de lăcari mari.
Video credit: Gabi Herlo și Iri Oberșan

 

Pentru vizualizarea filmului click aici

Zilele trecute, rangerii Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului au reparat foișoarele din zona pădurii Ceala și Zori de Zi, unele fiind destul de avariate, dar din păcate, nu din cauza intemperiilor sau a vârstei lor...
Invitam arădenii sa se bucure de ele, dar îi rugăm, în același timp:
- să nu le mai deterioreze
- să nu mai aprindă focul pe sol
- dacă vin cu mâncare și băutură de acasă, să nu mai lase deșeurile acolo, le pot lua înapoi cu ei pentru a le debarasa în locuri special amenajate în oraș.
Știm că multă lume apreciază să mănânce în natură. Și nouă ne place! Dar ne place și mai mult să găsim locurile de picnic curate. Vouă nu?
Mai vrem să reamintim faptul că amenzile sunt foarte mari, iar în urma protocoalelor de colaborare încheiate cu Inspectoratele de Jandarmi și cele de Poliție, au fost sancționate câteva persoane pentru încălcarea legilor și vom continua să facem asta, ori de câte ori va fi necesar.

Ne puteti vizita

Pădurea Ceala, nr. F.N.,
loc. Arad, jud. Arad

Indicații traseu
Contact

tel: (004)0257-258-010
Mobile: (+4)0257-258-010

Email: parc@luncamuresului.ro
Program

Luni-Joi: 8:00 - 16:30
Vineri: 08:00 - 14:00
Weekend: închis, cu excepția apr - sept: 10:00 - 17:00

 Regia Natioanala a Padurilor - ROMSILVA