Educație Ecologică

Începând cu data 01-septembrie-2010, activităţile de educaţie ecologică din Parcul Natural Lunca Mureşului se vor desfăşura astfel:

  • grupurile vor alege un program educaţional din lista de mai sus şi vor face o programare la numărul de telefon 0257-258.010 pentru a participa la activităţile incluse în pachetul educaţional respectiv;
  • administraţia parcului oferă maximum două programe educaţionale într-o zi. Pentru eficacitate şi satisfacţia participanţilor, mărimea recomandată a grupurilor nu ar trebui să depăşească 25 de persoane. Tariful aplicat  este de 3,5 lei/persoană pentru un program educaţional.

Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a dezvoltat programe complexe, dar atractive, de educaţie ecologică pe care le oferă în special copiilor şi tinerilor între 7 şi 18 ani. Majoritatea activităţilor se desfăşoară în modernul Centru de Vizitare Ceala, sau în apropierea acestuia. Taberele educaţionale sau de relaxare pot dura 5-10 zile. Centrul de vizitare este amplasat în Pădurea Ceala, la 4 km de Municipiul Arad, accesul făcându-se pe Calea Bodrogului (drumul spre Aeroportul Arad).

Reciclarea materialelor
Una dintre principalele activităţi prin care putem să scădem presiunea asupra resurselor naturale şi implicit să îmbunătăţim starea mediului, reciclarea materialelor are un loc important în cadrul programelor de educaţie ecologică. Realizarea de către participanţi a unor foi pe care pot să-şi scrie amintirile folosind hârtie veche, în special ziare, este una dintre activităţile favorite. “Ce materiale se pot  recicla?”; “De ce este importantă reciclarea?” sunt întrebări care îşi vor găsi răspunsurile în cadrul programelor de  educaţie din Lunca Mureşului.

Problema gunoaielor. Descompunerea materialelor
Toată lumea ştie că aruncarea la întâmplare a gunoaielor este o mare problemă în România. Pentru a rezolva însă această problemă va trebui să facem ceva. Noi credem că educaţia tinerilor este soluţia. Participanţii vor afla de ce nu este bine să aruncăm gunoaiele la întâmplare; în cât timp se descompun materialele; ce putem noi să facem?, dar în primul rând vor fi sensibilizaţi şi încurajaţi să ia atitudine.

Cunoaşterea naturii
Dacă am cunoaşte mai bine natura, cu siguranţă am respecta-o mai mult. De ce cad frunzele? Cum se înmulţesc arborii? Ce sunt galele? Ce rol au rădăcinile? Cum poate vâscul să trăiască în vârful arborilor? Vom găsi împreună răspunsurile în Parcul Natural Lunca Mureşului. Studiul în laborator atât a diverselor  părţi anatomice ale plantelor şi animalelor, cât şi pătrunderea în fascinanta lume microscopică face parte din programul educaţional.

Ariile protejate
Despre ariile protejate se cunosc destul de puţine lucruri în momentul de faţă. O scurtă parte a programului educaţional este dedicată acestui subiect. “Ce este o arie protejată?”; “Pe baza căror criterii se desemnează o arie protejată?”;  “Despre Parcul Natural Lunca Mureşului” sunt unele dintre subiectele abordate.

Munca în echipă
Programele educaţionale mai includ şi activităţi care au ca scop dezvoltarea unor calităţi individuale cum ar fi respectul, asumarea responsabilităţilor, comunicarea, asumarea riscului, dar şi capacitatea de a lucra în echipă.

Dezvoltarea îndemânării şi a imaginaţiei
Activităţile de relaxare şi dezvoltare a imaginaţiei nu lipsesc nici ele. Confecţionarea unor  obiecte folosind materiale din natură (frunze, iarbă, lemn) sau a unor păsări din hârtie sunt doar două exemple.

Economisirea energiei
La îndemâna fiecăruia dintre noi, economisirea energiei poate avea o importanţă deosebită în îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Se vor discuta aspecte legate de importanţa economisirii energiei, “cum putem economisi energie?” şi se vor realiza diverse demostraţii practice.

Ne puteti vizita

Pădurea Ceala, nr. F.N.,
loc. Arad, jud. Arad

Indicații traseu
Contact

tel: (004)0257-258-010
Mobile: (+4)0257-258-010

Email: parc@luncamuresului.ro
Program

Luni-Joi: 8:00 - 16:30
Vineri: 08:00 - 14:00
Weekend: închis, cu excepția apr - sept: 10:00 - 17:00

 Regia Natioanala a Padurilor - ROMSILVA