Educatie ecologica Imprimare E-mail

Ghidul Educatorului de Mediu - download (faceti click dreapta pe download, apoi alegeti Save Link As...)

 

Programe educaţionale

1.  Drumul unui râu
Descrierea programului: Copiii construiesc, cu ajutorul unor machete, un segment din natură de-a lungul unui râu. Activitatea se desfăşoară în grupuri mici, fiecare echipă având posibilitatea să pună pe planşă atât elemente naturale (apă, iarbă, pădure, arbori) precum şi create de om (oraşe, drumuri, poduri, etc). Participanţii vor asista la o demonstraţie de epurare a apelor uzate, folosind o staţie de epurare în miniatură. La finalul activităţii, proiectul fiecărei echipe este prezentat, discutat şi dezbătut. (Activitate de interior)
Scop: Sublinierea importanţei menţinerii apelor curate şi promovarea principiului de dezvoltare durabilă          
Durata: 60 min
Categoria de vârstă recomandată: 9 - 18 ani 
 
2. Producerea de cerneală
Descrierea programului: Folosind cresterile anormale de pe stejari, numite gale, se produce o cerneală de calitate chiar sub privirile copiilor. Participanţii îşi vor scrie numele pe propriul semn de carte, folosind pene de gâscă. (Activitate de interior)
Scop: Prezentarea multiplelor beneficii oferite de pădure
Durata: 50 min
Categoria de vârstă recomandată: 7 - 18 ani


3. Reciclarea hârtiei
Descrierea programului: Participanţii sunt implicaţi într-un proces de reciclare a hârtiei, folosind ziare vechi.La sfârşitul activităţii, grupul primeşte foi reciclate, pe care se poate scrie. (Activitate de interior)
Scop: Prezentarea importanţei reciclării materialelor
Durata: 45 min;
Categoria de vârstă recomandată: 7 - 18 ani


4. Pădurea ca ecosistem (complexitatea pădurii)
Descrierea programului: Pădurea nu este formată doar din arbori, ci cuprinde multe alte specii de plante, animale şi microorganisme, precum şi mediul în care acestea trăiesc. Între toate aceste elemente ale ecosistemului forestier există diferite relaţii, care vor fi puse în evidenţă în cadrul programului prin jocuri şi activităţi practice în mijlocul naturii. Printre altele, copiii vor căuta prin pădure diferite animale „ascunse”.
Scop:  Înţelegerea complexităţii ecosistemului forestier şi descoperirea speciilor care îl compun
Durata: 80 de minute
Categoria de vârstă recomandată: 7-18 ani
(Julia Nies)

 

5. Lumea misterioasă a solului
Descrierea programului: Solul este o parte mai puţin cunoscută şi studiată a mediului în care trăim. Cu toate acestea, importanţa şi complexitatea sa sunt covârşitoare. Ştiaţi, spre exemplu, că pe un hectar de sol, până la adâncimea de 30 cm, trăiesc 25 de tone de organisme? În cadrul programului, vom identifica mai multe dintre ele şi vom arăta care este rolul lor în natură.
Scop: Cunoşterea complexităţii şi importanţei solului şi a organismelor care trăiesc în acest mediu
Durata: 90 de minute
Categoria de vârstă recomandată: 7-18 ani
(Julia Nies)

 

6. Excursie educațională pe un traseu tematic
Descrierea programului: Traseul tematic are o lungime de 2,5 km şi străbate o pădure  bogată de luncă. Pe parcurs pot fi admirate plante căţărătoare, arbori seculari, mici vietăţi. Se fac mai multe opriri pentru a oferi informaţii interesante. (Activitate de exterior)
Scop:
Durata: 80 min
Categoria de vârstă recomandată: 10 - 18 ani

 

7. Confecționarea unei căsuțe pentru păsări
Descrierea programului: Copiii vor confecţiona, din hârtie, o căsuţă pentru păsări - model. Vor învăţa în acest fel care sunt dimensiunile corecte şi înălţimea la care trebuie amplasate aceste construcții, pentru a fi populate. (Activitate de interior / exterior)
Scop: Prezentarea importanţei păsărilor în ecosistemul pădure
Durata: 45 min
Categoria de vârstă recomandată: 7 - 18 ani
8. Jocuri educaționale și distractive
Descrierea programului: Copiii vor participa la activităţi de sudare a echipei, responsabilizare, asumarea riscului, dezvoltarea respectului reciproc. În funcţie de vârstă, se organizează diverse jocuri distractive şi educaţionale, cum ar fi: "Bila radioactivă", "Băţul buclucaș", "Găseşte perechea", "Arborele meu" și altele. (Activitate de interior / exterior)
Scop:
Durata: 60 min
Categoria de vârstă recomandată: 7 - 18 ani


9. Sunetele păsărilor
Descrierea programului: Păsările din Lunca Mureșului vor prinde viașă cu ajutorul imaginilor și sunetelor în sala de conferinţe a Centrului de vizitare Ceala. Copiii vor fi provocaţi să recunoască sunetele emise de diferite păsări. (Activitate de interior)
Scop:
Durata: 45 min
Categoria de vârstă recomandată: 7 - 18 ani

 

 

 IMPORTANT!


Începând cu data 01-septembrie-2010, activităţile de educaţie ecologică din Parcul Natural Lunca Mureşului se vor desfăşura astfel: grupurile vor alege un program educaţional din lista de mai sus şi vor face o programare la numărul de telefon 0257-258.010 pentru a participa la activităţile incluse în pachetul educaţional respectiv. Administraţia parcului oferă maximum două programe educaţionale într-o zi. Pentru eficacitate şi satisfacţia participanţilor, mărimea recomandată a grupurilor nu ar trebui să depăşească 25 de persoane. Tariful aplicat  este de 2,5 lei/persoană pentru un program educaţional.

 

Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a dezvoltat programe complexe, dar atractive, de educaţie ecologică pe care le oferă în special copiilor şi tinerilor între 7 şi 18 ani. Majoritatea activităţilor se desfăşoară în modernul Centru de Vizitare Ceala, sau în apropierea acestuia. Taberele educaţionale sau de relaxare pot dura 5-10 zile. Centrul de vizitare este amplasat în Pădurea Ceala, la 4 km de Municipiul Arad, accesul făcându-se pe Calea Bodrogului (drumul spre Aeroportul Arad). 

Image
Reciclarea hartiei
Reciclarea materialelor
Una dintre principalele activităţi prin care putem să scădem presiunea asupra resurselor naturale şi implicit să îmbunătăţim starea mediului, reciclarea materialelor are un loc important în cadrul programelor de educaţie ecologică. Realizarea de către participanţi a unor foi pe care pot să-şi scrie amintirile folosind hârtie veche, în special ziare, este una dintre activităţile favorite. “Ce materiale se pot  recicla?”; “De ce este importantă reciclarea?” sunt întrebări care îşi vor găsi răspunsurile în cadrul programelor de  educaţie din Lunca Mureşului. 

Problema gunoaielor. Descompunerea materialelor
 
Toată lumea ştie că aruncarea la întâmplare a gunoaielor este o mare problemă în România. Pentru a rezolva însă această problemă va trebui să facem ceva. Noi credem că educaţia tinerilor este soluţia. Participanţii vor afla de ce nu este bine să aruncăm gunoaiele la întâmplare; în cât timp se descompun materialele; ce putem noi să facem?, dar în primul rând vor fi sensibilizaţi şi încurajaţi să ia atitudine.

Image
Studiu in laborator
Cunoaşterea naturii
Dacă am cunoaşte mai bine natura, cu siguranţă am respecta-o mai mult. De ce cad frunzele? Cum se înmulţesc arborii? Ce sunt galele? Ce rol au rădăcinile? Cum poate vâscul să trăiască în vârful arborilor? Vom găsi împreună răspunsurile în Parcul Natural Lunca Mureşului. Studiul în laborator atât a diverselor  părţi anatomice ale plantelor şi animalelor, cât şi pătrunderea în fascinanta lume microscopică face parte din programul educaţional.

Ariile protejate
Despre ariile protejate se cunosc destul de puţine lucruri în momentul de faţă. O scurtă parte a programului educaţional este dedicată acestui subiect. “Ce este o arie protejată?”; “Pe baza căror criterii se desemnează o arie protejată?”;  “Despre Parcul Natural Lunca Mureşului” sunt unele dintre subiectele abordate.  

Image
Terenul cu obstacole
Munca în echipă
Programele educaţionale mai includ şi activităţi care au ca scop dezvoltarea unor calităţi individuale cum ar fi respectul, asumarea responsabilităţilor, comunicarea, asumarea riscului, dar şi capacitatea de a lucra în echipă.

Dezvoltarea îndemânării şi a imaginaţiei
Activităţile de relaxare şi dezvoltare a imaginaţiei nu lipsesc nici ele. Confecţionarea unor  obiecte folosind materiale din natură (frunze, iarbă, lemn) sau a unor păsări din hârtie sunt doar două exemple.

Economisirea energiei
La îndemâna fiecăruia dintre noi, economisirea energiei poate avea o importanţă deosebită în îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Se vor discuta aspecte legate de importanţa economisirii energiei, “cum putem economisi energie?” şi se vor realiza diverse demostraţii practice.

Pentru mai multe fotografii de la activităţile educaţionale, click aici.

Pentru detalii şi programări, sunaţi la 0257-258.010

Centrul de Vizitare Ceala este deschis
 Luni - Joi : 08:00-16:30 
 Vineri:       08:00-14:00.

In perioada 1 aprilie - 30 septembrie este deschis si sâmbăta şi duminica, intre orele 10-17

 

Educatie Ecologica

Educatie ecologica
Tabere

Statistici

Visits today: 32
Visits yesterday: 238
Visits total: 300804
Pages total: 4405546
Data since:


Parcul Natural Lunca Muresului - membru al Retelei Destinatiilor Europene de Excelenta